Veel gestelde vragen

Wanneer ontvang ik mijn definitieve energielabel?

RVO verstuurt deze in principe binnen 5 werkdagen nadat wij uw energielabel de definitieve status hebben gegeven. Het is bekend dat dit soms niet goed gaat. Richt u zich in dat geval tot de RVO op telefoonnummer: 0800-0808.

Waarom staat de zonneboiler op mijn definitieve energielabel op ja terwijl ik nee heb ingevuld?

Dat is een foutje van RVO. U heeft niets verkeerd gedaan en wij ook niet. De zonneboiler staat weliswaar op “ja”, maar wordt niet meegenomen in de berekening van uw labelklasse. Het afgegeven label is juist.

Mijn definitieve label staat verkeerd op www.energielabelvoorwoningen.nl?

Indien wij u energielabel op status definitief hebben gezet en u logt opnieuw in op www.energielabelvoorwoningen.nl kan het zijn dat u de verkeerde labelklasse ziet als definitief label. Dit is een fout van RVO. Er is niets mis met uw label, u heeft niets fout gedaan en wij ook niet. Op www.zoekuwenergielabel.nl staat het juiste label.

Wanneer ontvang ik mijn voorlopige energielabel?

Deze worden verstuurd door RVO volgens onderstaande planning:

Zuid-Holland: 9 of 16 januari 2015

Noord-Holland en Zeeland: 23 januari 2015

Noord-Brabant en Limburg: 30 januari 2015

Utrecht en Gelderland: 6 februari 2015

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland: 13 februari 2015

Indien u uw voorlopige energielabel niet heeft ontvangen kunt u contact opnemen met de RVO op 0800-0808

 

Zijn de genoemde kosten echt alles?

Ja. Dit is het volledige bedrag.

Inclusief BTW, inclusief administratiekosten, inclusief iDeal-kosten, inclusief PDF-energielabel in uw mail, inclusief eventuele opmerkingen indien het door u aangeleverde bewijs niet voldoet aan de minimumeisen van de overheid, inclusief alle andere kosten die collega’s bedenken om u achteraf meer te factureren, etc. Er zijn géén bijkomende kosten.

Kleine kanttekening: De overheid zou u het label in PDF moeten toesturen. Dit gaat soms mis, dit is helaas niet in onze handen. Dit is bij onze collega’s exact ook zo. Zowel wij als onze collega’s hebben niet de mogelijkheid zelf labels op te stellen of te wijzigen.

U kunt hiermee direct beredeneren hoeveel werk wij en onze collega’s hiervoor verrichten. Haal de BTW en iDeal kosten eraf, dat is wat wij overhouden. Wij “keuren” slechts het door u aangeleverde bewijsmateriaal goed of af, conform de regels van de overheid. Wij en al onze collega’s hebben niet de mogelijkheid bouwtechnisch iets door te rekenen. Wij hebben geen inzage in de rekenmethodiek en achterliggende formulestructuur. Het label wordt aan u verstuurd door de overheid op basis van de door u ingevulde kenmerken. Wij hebben zowel juridisch als technisch niet de mogelijk iets aan uw aanvraag te wijzigen. We keuren slechts goed of af.

Vandaar de lage prijs. Laat u niets op de mouw spelden leggen door collega’s. Ook zij doen exact dit, niet meer en niet minder. Ook zij hebben juridisch en technisch niet meer of minder mogelijkheden.

Volwaardige energie-index-rapportages (het product wat tot 1 januari 2015 energielabel heette) of maatwerkadviezen is een heel ander verhaal. Bovenstaande gaat slechts over energielabels voor particulieren NA 1 januari 2015 via de overheidswebsite www.energielabelvoorwoningen.nl.

Ik heb na het afmelden een foutief label gekregen of ik ben het niet eens met het afgegeven label

Dit gebeurt helaas regelmatig.

Er zijn 2 mogelijkheden;

  • Er zitten diverse kleine foutjes in het RVO systeem, zie andere items op deze website en bijvoorbeeld de uitzending van RTL nieuws waar we elders op deze website naar linken.
  • U heeft een verkeerde keuze aangeklikt.

U merkt dat we hier een vervelende toon aanslaan: “Jammer, maar het is in ieder geval niet onze fout.” Dit klinkt vervelend, kortzichtig, niet klantgericht en weinig meegaand. Helaas is dit wel de waarheid, al zouden we ons graag politiek correcter uitdrukken. We lopen dan het risico onduidelijk te zijn, vandaar dat we toch gekozen hebben voor deze vervelende toon. Onderstaand leggen wij het nader uit.

Het enige wat wij technisch kunnen doen zijn maatregelen die door uzelf zijn aangeklikt, en zijn ondertekend met uw Digid, goed- of afkeuren. We kunnen niets wijzigen. We keuren goed zodra het door u aangeleverde bewijs voldoet aan de minimum eisen van de overheid.

We rekenen bouwtechnisch niets door en hebben niet de mogelijkheid iets te wijzigen in uw aanvraag.

  • U stelt uw eigen energielabel op in de tool van overheid;
  • U ondertekent deze met uw Digid;
  • Wij controleren of het aangeleverde bewijs voldoet aan de minimum eisen van de overheid;
  • Nadat wij hebben aangeklikt “goedgekeurd” zou de overheid u het label moeten toesturen. Wij hebben niet de mogelijkheid u een energielabel toe te sturen.

Bouwtechnisch ligt er dus geen enkele taak bij ons. Jammer, want we zijn een bouwtechnisch ingenieursbureau en hadden u graag inhoudelijk beter geadviseerd. Overigens doen we dit wel en graag. Dit heet een energie index rapport, of een maatwerkadvies. Hiervoor komt een energetisch bouwtechnisch adviseur van ons kantoor bij u thuis om uw woning op te nemen. De kosten liggen, afhankelijk van uw type woning en de reisafstand, tussen de € 150,- en € 400,- Euro. We doen dit veel voor woningcorporaties welke voor de berekening van de huurprijs, in tegenstelling tot de particuliere markt, niet hun eigen label mogen opstellen via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Tot slot, nu begrijpt u waarom het zo extreem voordelig is voor u. De kosten die u betaalt is alles wat wij ontvangen. Er is geen sprake van extra subsidie o.i.d. Trek de BTW eraf, de kosten voor de iDeal transactie en met een beetje rekenen komt u op dezelfde som als wij. We hebben gemiddeld 1 minuut per aanvraag.

Tot slot, de oplossing. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk een reeds afgegeven energielabel via www.energielabelvoorwoningen.nl aan te passen en opnieuw af te laten melden. Ook niet als u ervoor betaald. De overheid werkt op dit moment wel aan deze functionaliteit, maar kan nog niet zeggen wanneer deze beschikbaar komt. Dit kan enkele weken zijn, maar ook enkele maanden. Wij adviseren u dit in de gaten te houden en zodra de mogelijkheid er is, uw energielabel aan te passen en opnieuw te laten afmelden door ons, of door een collega van ons.

Waar bestaan jullie werkzaamheden uit? Klopt de prijs wel? Zijn er nog bijkomende kosten?

De geadverteerde prijs is volledig, er zijn geen bijkomende kosten. De prijs is inclusief btw, iDeal transactiekosten, overige administratiekosten en alle overige kosten waar u, of creatieve collega’s van ons, op komen.

Hieruit kunt u tevens opmaken waaruit onze werkzaamheden bestaan.

We hebben gemiddeld enkele minuten per klant om kostendekkend te zijn. Alles sneller is winst, alles trager is verlies. Dat is verder uiteraard ons geluk/probleem en niet het uwe.

Dit energielabel staat daarom achter de schermen bekend als het doe-het-zelf label.

De overheid heeft het als volgt ingericht:

U stelt zelf uw eigen energielabel op in de rekenmodule van de overheid. Deze rekenmodule is zowel voor u als voor ons een black box. We hebben geen van beiden inzage in de rekenmethodiek hierachter. Wij stellen niet uw energielabel op, dat doet u zelf.

Nadat u dit heeft gedaan, zijn wij aan de beurt. Het enige wat wij doen is controleren of het door u opgeleverde bewijs voldoet aan de eisen van de overheid. We kunnen technisch en juridisch niets aan uw aanvraag aanpassen, we hebben alleen letterlijk een groene en rode knop. Uiteraard de groene knop voor het bewijs wat wel voldoet aan de eisen van de overheid, de rode knop indien het bewijs niet voldoet. Onze eigen mening hierin is helaas irrelevant. Jammer, want we zijn een bouwkundig ingenieursbureau met een focus op duurzaam bouwen en vinden van onszelf dat we hier kennis van hebben.

Ter overduidelijkheid; we controleren dus uw verdere invoer niet, we controleren het energielabel niet, we rekenen bouwtechnisch of energetisch helemaal niets uit.

Nadat u al het bewijs conform eisen van de overheid heeft aangeleverd en wij op de groene knop hebben gedrukt, stoppen onze werkzaamheden.

De overheid stuurt vervolgens uw energielabel u per e-mail toe. Gefeliciteerd! U heeft uw energielabel zelf vastgesteld in de rekenmodule van de overheid. Wij hebben gecontroleerd of het bewijs conform de eisen van de overheid was. Wij zijn beiden klaar.

Doordat de rekenmodule van de overheid voor iedereen gelijk is en verder een black box is, kan het niet zo zijn dat een collega u zegt een PDF toe te sturen. Dit is niet zo, dit kan technisch en juridisch niet. De overheid stuurt u uw energielabel op, wat u zelf heeft vastgesteld. Niet meer en niet minder.